Neusspoelen: Bah!! Maar zo belangrijk en verlichtend! 

06-04-2018

In de vorige blog hebben we het gehad over een specifieke behandeltechniek: Pursed Lip Breathing (niet gelezen? Lees het hier: https://www.longblog.nl/l/waar-je-lippen-tuiten-al-niet-goed-voor-is/ )

In deze blog nemen we je mee in de verlichtende wereld van het neusspoelen. Neusspoelen klinkt eng en neusspoelen klinkt vies. Maar neusspoelen lucht vooral heel erg op! In deze blog leggen we uit wat neusspoelen is en waarom en wanneer je dit kunt doen.

Wat is neusspoelen?

Neusspoelen is het spoelen van de neusbijholten. Zoals op het plaatje is te zien, staan de holten in het gezicht allemaal met elkaar in verbinding (de roze en grijze delen). Daarom ploppen de oren als we gapen of als we de neus ophalen wanneer we verkouden zijn.

Bron: https://www.thuisarts.nl/sites/default/files/images/Sinusitis.jpg

Neusspoelen versus neusspray:

Als we verkouden zijn raken de holten verstopt met slijm waarin bacteriën zich nestelen (daarom is slijm vaak groen/geel, bah!). De meest gebruikte methode om dit 'op te lossen' is door middel van neusspray. Echter, bij neusspray spuit je vloeistof (met medicijnen) de holten in. Je maakt de holten dus niet volledig leeg. Bij neusspoelen laat je water (met hierin opgelost zout) via het ene neusgat, door de holten, naar het andere neusgat lopen. Hiermee spoel je de holten op een "vriendelijke" manier helemaal leeg en verdwijnt slijm waar bacteriën zich in kunnen nestelen. Doordat je spoelt met een zoute oplossing (zonder chemische middelen), kan je dit zo vaak doen als je zelf wilt en is dit niet schadelijk voor de slijmvliezen. Na het spoelen snuit je zachtjes de neus en zijn de holten weer vrij.


Wat heb je nodig:

- Keukenzout

- Neuskannetje

- Lauwwarm water

- Neus (geintje)

Hoe gaat neusspoelen?

Gebruik een oplossing van minimaal 0.9% zout (dit is precies even zout als de slijmvliezen zijn). Dit betekent ongeveer 1 gram zout op 1 liter (ietsje meer maakt niet uit maar minder raden we niet aan). Los het zout op in lauwwarm water--> de temperatuur van de slijmvliezen.

Draai het hoofd naar een kant, boven de wasbak en zet het neuskannetje tegen het bovenste neusgat (zie foto). Blijf ademhalen door de mond (belangrijk!! Niet door de neus ademhalen!) en laat het water via het bovenste neusgat rustig in de holten lopen tot er via het andere neusgat een volledige straal uitloopt. Kom rustig omhoog en snuit de neus zacht uit. Herhaal de andere kant.

Belangrijk:

Het is beter om uw neus op te halen dan uit te snuiten (dit laatste zorgt voor druk in de holtes als dit te hard gebeurt). Zacht uitsnuiten na het spoelen mag om het overtollige water en slijm uit te snuiten.

Hoe vaak moet ik spoelen?

Wij adviseren minimaal 2 keer per dag je neus te spoelen, als je verkouden bent. Vaker mag, want je spoelt met alleen zout water en dit is niet schadelijk voor de holten of slijmvliezen.

Eng?

Nee! De eerste keer is het wat onwennig, maar je kan weinig fout doen! Ben je toch onzeker, en wil je het de eerste keer onder begeleiding doen? Wij hebben een neuskannetje in de praktijk (Voorschoten EN Voorburg) en nemen het graag een keertje met je door.

In de volgende blog leggen we meer uit over hoesten. Wat is nu een productieve hoest??