Longaandoening? De fysiotherapeut helpt!!!

01-12-2017

Dacht jij ook altijd dat de fysiotherapeut er alleen maar is voor spieren, botten en gewrichten? Dan heb je het mis! De (gespecialiseerde) fysiotherapeut kan een heleboel doen voor mensen met een longaandoening! En dat willen we heel graag uitleggen.

De fysiotherapeut kan, als bewegingsspecialist,je helpen je hart en long conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen.

Wat heeft conditie met longproblemen te maken?

  • Met een goede conditie raak je minder snel vermoeid

  • Met een goede conditie herstel je sneller na een infectie / longaanval

  • Met een goede conditie voelt je je minder benauwd na en tijdens inspanning.

  • Met een goede conditie worden activiteiten in het dagelijks leven, zoals traplopen of boodschappen tillen, minder zwaar.

  • Bovendien is beweging goed tegen de bijwerkingen van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden (bijvoorbeeld Prednison of Foster), die kunnen leiden tot zwakkere spieren en botontkalking.

Het is erg belangrijk dat je beweegt wanneer je chronische bronchitis of longemfyseem hebt (kortweg COPD). Als je minder beweegt, krijg je juist eerder klachten en nemen je mogelijkheden steeds verder af.

"Maar ik heb het al zo benauwd, en ik krijg het steeds meer benauwd als ik wat ga doen...." is een veelgehoorde klacht. Wij krijgen hier veel vragen over. Het belangrijkste om te onthouden is dat de fysiotherapeut je kan helpen bij de stappen die nodig zijn om wél te gaan bewegen. Wij kijken bij een grondige intake naar alle aspecten die een rol spelen bij het bewegen en begeleiden je dan op weg naar een beweegpatroon op maat. We leren je hoe je kunt inspannen, op welk niveau je moet bewegen en hoe je de benauwdheid tijdens inspanning tegen kan gaan (door bijvoorbeeld ademhaling). Dit kan door een poosje te bewegen onder begeleiding in de fysiotherapiepraktijk of we kijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn thuis of in de omgeving.

In de volgende blog leggen we uit wat de fysiotherapeut nog meer kan doen voor mensen met een longaandoening!