Ik blijf maar hoesten.....maar waarom hoest ik eigenlijk???

14-05-2018


In onze vorige blog hebben wij het gehad over neusspoelen. Blog niet gelezen?? klik dan hier.

In deze blog leggen we uit wat de oorzaak van hoesten kan zijn, de verschillende soorten hoest en hoe je het hoesten kan voorkomen.

Hoesten en kuchen, we doen het allemaal. Maar waarom hoesten we eigenlijk?

Wat is een hoest?

Hoesten is vaak vervelend, het is niet erg, maar het moet wel zinvol zijn. Het is juist een zinvolle reactie van het lichaam. Hoesten is een natuurlijke manier om de longen schoon te maken, waardoor je weer makkelijker kan ademen. Soms komt bij het hoesten ook slijm mee, door het slijm worden stoffen die niet in de longen horen voor te komen zoals rook- en stofdeeltjes uit de luchtpijp en longen verwijderd.

Waar komt het door dat ik moet hoesten?

Hoesten komt vaak voor bij long problemen, dit komt doordat zij vaak kortademig zijn. Maar er zijn meerdere oorzaken van een hoest, denk aan: verkoudheid, griep, keelontsteking, strottenhoofdinfectie, longontsteking, kinkhoest, bronchitis, astma en COPD.

Wat voor soorten hoest heb je?

Er zijn verschillende soorten hoest. Denk aan droge hoest, kriebelhoest of een kuchje. Soms is het een droge hoest, soms komt er slijm mee. In dat laatste geval noemen we de hoest productief: er komt slijm mee, precies de reden dat we hoesten!

De hoest wordt onderverdeeld in twee verschillende soorten: de productieve en de niet-productieve hoest.

De productieve hoest, dit is een goede hoest! Het levert iets op, er komt namelijk slijm mee ook wel sputum genoemd. Deze hoest is een effectieve manier om slijm te verwijderen en het zorgt ervoor dat je weer makkelijk kan ademen.

De niet productieve hoest (ook wel kriebel, prikkel of droge hoest genoemd), levert niets op. Dit is dus de minder goede hoest! Er wordt namelijk geen slijm opgehoest. Als je veel hoest kan dit ervoor zorgen dat de slijmvliezen steeds erger geïrriteerd raken, daarom moet je proberen om niet te vaak te hoesten als je een kriebelhoest hebt. De kans bestaat anders dat deze hoest blijft aanhouden.

Maar hoe voorkom je nou een hoest?

Wanneer je erg aan het hoesten bent is het belangrijk om rokerige ruimtes te vermijden, ook is het verstandig om zelf te stoppen met roken. Ook een goede conditie is erg belangrijk, en wanneer je ergens allergisch voor bent probeer dit dan te vermijden. Zuig op een dropje of zuurtje en zorg ook dat de lucht in huis niet te droog is, een goede luchtvochtigheid vermindert de kans op hoesten.

Het is dus belangrijk dat je een hoest, die niet productief is, probeert de onderdrukken. Dit kan bijvoorbeeld door een slokje water te nemen, maak gebruik van een luchtbevochtiger of slaap iets met het hoofd omhoog. Er zijn meerdere manieren om een hoest te onderdrukken, dit is moeilijk, maar dat is wel aan te leren. De fysiotherapeut kan je hierbij helpen, denk aan het aanleren wanneer je hoest productief is en wanneer niet, hoe je een niet-productieve hoest onderdrukt en hoe je moet huffen. Wat huffen precies inhoudt leggen we een andere keer uit.

De volgende blog gaat over de flutter. Wil je weten wat een flutter is en wat hij doet, hou dan onze blog in de gaten!

bron: https://www.hoesten.org/alle-mogelijke-oorzaken-van-hoesten-op-een-rij/