Gewichtsverlies of juist gewichtstoename bij longaandoeningen, hoe kan dat nou?

07-02-2018

Ongewenst gewichtsverlies komt regelmatig voor bij mensen met een longaandoening. Dat kan te maken hebben met de volgende situaties:
- Je eet minder omdat je je benauwd of vermoeid voelt
- Je eet net zoveel als voorheen, maar het gewicht gaat toch naar beneden.
- Je hebt ontstekingen of je gebruikt (andere) medicijnenOver het algemeen heeft je lijf een verhoogde behoefte aan brandstof/ energie bij longaandoeningen. Dit komt omdat het lichaam aan 'het vechten' is tegen deze aandoening.
Als je gewicht ongewenst afneemt, gaat de spiermassa ook naar beneden. Daarbij vermindert de kracht in arm- en beenspieren, maar ook de kracht in de ademhalingsspieren. Daardoor zal het ademhalen nog moeilijker gaan, waardoor je sneller vermoeid raakt. Ook je weerstand gaat naar beneden door het gewichtsverlies. Al met al oppassen dus als je een longaandoening hebt!


Een gezond gewicht voor mensen met longaandoeningen is daarom belangrijk. Het is verstandig om overgewicht en ondergewicht te voorkomen en zoveel mogelijk 'fit' te blijven. Maar wat is nu een gezond gewicht? Een gezond gewicht wordt onder andere bepaald door het berekenen van de BMI. BMI is de verhouding tussen de lengte en het gewicht. Een gezonde waarde ligt tussen de 20 en 25. Je huisarts, verpleegkundige of diëtiste kan het BMI voor je berekenen.

Maar we zien ook overgewicht bij mensen met longaandoeningen. Oorzaken kunnen zijn:
- Je bent minder gaan bewegen doordat je snel vermoeid of benauwd bent
- Door minder beweging gaat de energiebehoefte naar beneden. Als je hetzelfde blijft eten, gaat het gewicht omhoog.
- Je gebruikt medicijnen, zoals Prednison, waardoor vocht vastgehouden worden. Ook kan medicijngebruik voor meer eetlust zorgen.

Wat kun je zelf doen?
Houd je gewicht zelf goed in de gaten. Het advies is om jezelf 1 keer in de week te wegen om het gewicht in de gaten te houden. Raadpleeg je arts, verpleegkundige of diëtist als het gewicht onbedoeld verandert.

Je BMI kun je zelf berekenen via de volgende website:

https://www.voedingscentrum.nl/nl/mijn-gewicht/heb-ik-een-gezond-gewicht/bmi-meter.aspx