Een klein metertje aan de vinger, wat is dat?

29-08-2019

In deze blog gaan we het hebben over saturatie. Wat is saturatie en hoe gebruikt de fysiotherapeut dit bij oefenen? In de vorige blog hebben we het gehad over het verschil tussen astma en COPD. Niet gelezen? Klik hier. 

Misschien heb je het wel eens gezien, in het ziekenhuis, bij de huisarts, tijdens een training bij een fysiotherapeut of bij een kennis thuis. Een klein metertje aan de vinger, de saturatiemeter. Maar wat is dat nou precies?

Wat is een saturatie?

Op het moment dat we inademen gaat er, via de longen, zuurstof naar het bloed. Saturatie is de waarde die aangeeft hoeveel zuurstof er in het bloed aanwezig is.

Saturatie wordt vaak uitgedrukt in een percentage (%).

Normaal hoort de zuurstofsaturatie tussen de 95% en 99% te zijn.

Bij mensen met problemen aan de longen kan dit percentage dalen naar minder dan 90%. Dit komt omdat er dan minder zuurstof via de longen naar het bloed gaat. Bij een lage saturatie kan je last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid, versnelde hartslag en kortademigheid. Indien de saturatie langere periode laag blijft kan je, als gevolg van zuurstofgebrek, moe, benauwd of in de war raken. In een extreem geval kan er schade in de organen zoals hart en de hersenen ontstaan.

Ook tijdens inspanning komt het bij mensen met problemen aan de longen vaak voor dat de saturatie daalt. Het lichaam moet bij inspanning beter zijn best doen om alle weefsels in het lichaam van zuurstof te voorzien, daarom is het extra belangrijk om tijdens een training de saturatiemeter goed in de gaten te houden.

Wat is een saturatiemeter en waarom wordt het gebruikt?

Een saturatiemeter is een compact apparaat om snel en eenvoudig het zuurstofpercentage (de saturatie) in het bloed te meten, vaak wordt hierop ook de hartslag weergegeven.


Tijdens een training bij de fysiotherapeut kan het zijn dat de therapeut regelmatig de saturatie meet. Tijdens inspanning kan de saturatie bij longpatiƫnten dalen (desaturatie), indien deze onder de 90% komt te zitten zal de training moeten worden stopgezet. D.m.v. de juiste ademhalingstechnieken kan je de saturatie weer op peil krijgen. Als dit gelukt is zal de training weer worden voortgezet. Ook zal de fysiotherapeut erop wijzen om tijdens de oefeningen te letten op de juiste ademhaling, hiermee voorkom je dat de saturatie tijdens de training daalt. Hierbij zal de fysiotherapeut je begeleiden.

Op het moment dat de algehele conditie verbetert, zal je merken dat de saturatie steeds later gaat dalen, je kan de training dan langer volhouden. De fysiotherapeut zal een op maat gemaakt trainingsschema maken, om op een zo veilige en prettige mogelijke manier, aan de conditie te gaan werken.

Maar het kan ook zo zijn dat het niet meer lukt om d.m.v. ademhalingstechnieken de saturatie omhoog te krijgen, of dat de algehele conditie zodanig verslechterd is, dat de saturatie onder de 90% blijft. Dan is er extra zuurstof nodig, ook wel medische zuurstof genoemd, om blijvende schade aan de longen en andere organen te voorkomen. Een longarts moet dit verder bepalen.

Heb je vragen over deze blog? Of merk je dat je de laatste tijd erg benauwd, snel vermoeid of hoofdpijn hebt? Maak dan een afspraak via 071-5769827 of info@longcentrum.info zodat wij je verder kunnen helpen.