Een bacterie in de luchtwegen, wat nu?

14-11-2018

In ons vorige blog hebben we verteld over de vergoeding van een behandeling fysiotherapie, een ingewikkeld, maar belangrijk, verhaal (klik hier). Deze keer gaan we heel iets anders bespreken. Het past goed bij de herfst, de komst van de winter en de bijbehorende infecties van de luchtwegen....

In de lucht die je inademt kunnen allerlei ziekteverwekkers zitten zoals bacteriën en virussen. 


Als de luchtwegen worden aangevallen door bacteriën heeft het lichaam een aantal verdedigingsmechanismen om hiertegen te vechten. Een daarvan is de vorm van de luchtwegen. Doordat de luchtwegen zich steeds verder vertakken en dus de luchtwegen steeds smaller worden is de kans groot dat zo'n bacterie tegen de wanden van de luchtwegen aankomt. Doordat de wand van de luchtweg bekleed is met slijm wordt de bacterie ''gevangen'' in het slijm. In het slijm zitten cellen die de ziekteverwekkers al kunnen aanvallen. Het slijm op zijn beurt wordt door de trilharen in beweging gebracht. Dit zorgt ervoor dat het slijm wordt afgevoerd naar de grote luchtwegen en via de keelholte uiteindelijk wordt opgehoest of doorgeslikt en afgevoerd naar de maag. Daar worden de ziekteverwekkers, als ze nog leven, door het maagzuur en enzymen gedood.

In één jaar produceren gezonde longen ongeveer de hoeveelheid van 2 badkuipen vol met slijm. Dit wordt allemaal afgevoerd en verwerkt zonder dat we er iets van merken.

Stel dat de aanval van bacteriën te groot is of het verdedigingsmechanisme door lage weerstand niet goed werkt (bijvoorbeeld slechte voeding, andere systeemziektes of langdurige stress, slechte rust/arbeid balans etc.) dan kan een antibioticum helpen. Antibioticum werkt tegen de cellen van de bacterie waardoor deze zwakker wordt. Maar het mooie is dat het de cellen van het lichaam niet zal aanvallen.

In ons volgende blog gaan we nog wat vertellen over virale infecties en tips en adviezen om goed uit te zieken!!