De vergoeding van de behandeling fysiotherapie...heel ingewikkeld? Oordeel zelf!

08-10-2018


Vaak schrijven we in dit blog over onderwerpen zoals hoesten, behandelmethoden en het "hoe en waarom" van sporten bij longaandoeningen (onze vorige blog: https://www.longblog.nl/l/sporten-met-longproblemen-zo-belangrijk-maar-waarom-eigenlijk/). Maar dit keer gaan we iets vertellen over de vergoeding van de behandelingen van je fysiotherapeut. Voor ons is dit dagelijks werk, maar we begrijpen dat je soms door de bomen het bos niet meer kunt zien. Daarom hieronder wat meer uitleg.

Een verzekering bestaat uit 2 delen: Basisverzekering en Aanvullende Verzekering. In de basisverzekering zit basis-zorg. Denk hierbij aan huisartsenzorg, verblijf in ziekenhuis en kraamzorg. Deze zorg is voor iedereen en bij elke verzekeraar hetzelfde, iedereen heeft namelijk een basisverzekering (is verplicht in Nederland). De aanvullende verzekering is een pakket dat je zelf mag kiezen. Hiermee verzeker je, je voor zorg die niet in de basisverzekering zit. Denk hierbij aan fysiotherapiebehandeling of tandartsbezoek. 


Als je onder behandeling bent van de fysiotherapeut zal een behandeling fysiotherapie vaak vergoed worden uit de aanvullende verzekering (let op: niet altijd). Zo'n aanvullende verzekering heb je bij je zorgverzekeraar afgesloten en is niet verplicht. Het aantal behandelingen fysiotherapie in zo'n aanvullende verzekering verschilt enorm (van bijvoorbeeld 3 tot een onbeperkt aantal behandelingen). Het hangt er dus gewoon van af welk pakket aanvullende verzekering je bij je zorgverzekeraar hebt afgenomen.

Als je een longaandoening hebt, dan zal de fysiotherapeut nog eens goed kijken op de chronische lijst (de lijst Borst: www.zorgvergoeding.com/page/86/chronische-lijst-van-aandoeningen/) ). Als je namelijk een aandoening hebt die vermeld staat op deze lijst en je hebt daarvoor een verwijzing gekregen van je specialist/huisarts, dan hebt je recht op vergoeding van fysiotherapie uit de basisverzekering. Op die chronische lijst staat vermeld hoe lang je vergoeding krijgt uit de basisverzekering. Voor longaandoeningen is dit vaak onbeperkt.

" Mooi" zal je denken. Er zit echter nog een addertje onder het gras. Want de eerste 20 behandelingen van die hele reeks die vergoed worden uit de basisverzekering moet je of zelf betalen of uit je aanvullende verzekering halen! Dan is te hopen dat je aanvullende verzekering groot genoeg is.... Het is wel zo dat die eerste 20 behandelingen echt de eerste 20 zijn, dat keert dus niet jaarlijks terug! Heb je dus bijvoorbeeld in 2016 die 20 behandelingen zelf betaald, dan hoeft dat niet meer voor 2018. Ook al heb je een hele tijd geen fysiotherapie meer gehad!

In 2019 komen er nog wat regeltjes bij....goede en minder goede!

Vanaf 1 januari volgend jaar wordt fysiotherapie voor COPD (vanaf GOLD 2) vergoed vanaf de eerste behandeling. Je hoeft dan die eerste 20 niet meer zelf te betalen (of te laten vergoeden vanuit je aanvullende verzekering).

Het minder goede nieuws is dat het aantal behandelingen dat uit de basisverzekering vergoed wordt (als je COPD vanaf Gold2 hebt), wordt beperkt. In het eerste behandeljaar worden, afhankelijk van de categorie (het GOLD-stadium) waar je onder valt, 5 of 27 of 70 behandelingen vergoed. In de volgende jaren wordt het aantal vergoede behandelingen nog meer beperkt: 3 of 52 behandelingen per jaar, afhankelijk van het GOLD-stadium waarin jouw COPD valt. Let op: deze beperking van het aantal behandelingen geldt alleen voor de behandelingen COPD, niet voor andere longziekten die op de chronische lijst staan vermeld!!

Al met al een ingewikkeld verhaal dus. Daarom helpen wij in de praktijk onze patiënten met het uitzoeken en uitleggen van het " vergoedingsverhaal". Als dat nodig is nemen we contact op met de huisarts of de longarts voor de juiste verwijzing.... 

Vergoeding van de behandeling van je fysiotherapeut is een belangrijke zaak, maar de volgende keer kiezen we toch echt een ander onderwerp! We gaan dan wat vertellen over infecties bij longaandoeningen...met de herfst en winter op komst een goed onderwerp lijkt ons!