Astma of COPD, wat is het verschil?

11-07-2019

In deze blog bespreken we de twee bekendste longaandoeningen: Astma en COPD. In de vorige blog hebben we besproken waarom het belangrijk is om voldoende eiwitten te eten. Niet gelezen? Klik hier 

Astma en COPD zijn allebei longaandoeningen. Ze hebben veel overeenkomsten, soms komen ze tegelijkertijd voor, maar ze hebben ook veel belangrijke verschillen.

Wat is Astma?

Astma is een chronische ontsteking van de luchtwegen. De ontsteking ontstaat door een overgevoeligheid voor allerlei stoffen (bijvoorbeeld huisstofmijt, rook, geurtjes, bloempollen of kattenharen). Bij mensen met astma reageren de luchtwegen extra heftig op dit soort stoffen. 

Astma is een genetische "afwijking", dit betekent dat je met deze overgevoeligheid geboren wordt. Astma komt dan ook veel voor bij kinderen, het is zelfs een erfelijke aandoening. Wanneer beide ouders astma hebben, is de kans 70% dat het kind ook met astma geboren wordt. Er wordt wel eens gezegd dat je over astma heen kan groeien. Dit is niet helemaal waar. De overgevoeligheid blijft, dit zit immers in je genen, maar je krijgt meer weerstand naarmate je ouder wordt. Hierdoor kan het zo zijn dat je niet meer zult reageren op de allergische stoffen, en dat het dus lijkt alsof je er overheen gegroeid bent. Zet je iemand, met astma, echter in een kamer met 120 katten zonder ventilatie? Dan heb je grote kans dat de astmatische reactie direct weer terug is.

Klachten bij astma zijn:

  • Kortademigheid die spontaan kan ontstaan, of bij sporten
  • Piepende ademhaling (de luchtwegen raken vernauwd door de allergische reactie)
  • Hoesten (soms met slijm, vaak een droge hoest)

Wat is COPD?

COPD betekent Chronisch belemmerende longaandoeningen. Hieronder valt Longemfyseem en Chronische Bronchitis. De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Ook COPD is een chronische ontsteking van de luchtwegen, maar vaak als gevolg van roken. De luchtwegen zijn continu ontstoken en geïrriteerd. Hier komt vaak slijm bij kijken. De luchtwegen worden ook extra gevoelig voor stoffen (zoals koude lucht, geurtjes etc.). 

COPD ontstaat vaak op een latere leeftijd, het is een ziekte waar je niet meer vanaf komt. Als je er niet op tijd bij bent wordt COPD ook alsmaar erger. Het is daarom extra belangrijk om te stoppen met roken, en de longaandoening te behandelen met medicijnen en fysiotherapie.

Klachten bij COPD zijn:

  • Veel hoesten (vaak met slijm)
  • Kortademigheid/benauwdheid (vaak bij de minste inspanning)
  • Vermoeidheid

Overeenkomsten:

Astma en COPD hebben allebei te maken met ontstekingen aan de luchtwegen. De klachten hebben veel overlap: beide longaandoeningen kunnen kortademigheid en hoesten met zich meebrengen. Bij beide longaandoeningen is er een overgevoeligheid op stoffen en geuren, waardoor ontstekingen kunnen ontstaan.

Verschillen:

Het verschil tussen astma en COPD zit in de oorzaak van de ontstekingen. Astma is een allergische reactie op bijvoorbeeld huisstofmijt, COPD heeft vaak roken als oorzaak. Astma is ook een genetische aandoening, kinderen worden er vaak mee geboren. COPD komt vaak op latere leeftijd voor en is geen erfelijke aandoening.

Behandeling:

Behandeling is voor beide longaandoeningen mogelijk, echter de aandoening zal niet verdwijnen. 

Bij astma kun je leren er zo goed mogelijk mee om te gaan, en in het geval van een verergering van de ziekte of astma-aanval kan directe behandeling plaats vinden gericht op de klachten. 

De behandeling voor COPD is in eerste instantie gericht op het voorkomen van verergering. Ook wordt er gekeken hoe kwaliteit van leven behouden kan worden, en welke therapie geschikt is voor beperking van de klachten. 

Het longcentrum heeft veel ervaring met de behandeling van beide longaandoeningen. Omdat iedereen de ziekte op een andere manier ervaart, is behandeling op maat erg belangrijk. Daarom moet er vooraf een goed plan gemaakt worden, in samenspraak met de patiënt.

Heb je nog meer vragen na het lezen van deze blog of heb je last van astma of COPD? Maak een afspraak via 071-5769827 of info@longcentrum.info zodat wij je kunnen helpen.